fbpx
ICO

Wat is Initial Coin Offering – ICO?

Initial Coin Offering ‘de zoektocht naar goud’:
De toekomst voor het werven van fondsen of gewoon weer een crypto scam?

Miljoenen verdienen in slechts enkele seconden door een ICO

Bent u benieuwd naar de grootste trend in cryptovaluta (digitale munteenheid) van tegenwoordig, kijk dan eerst eens naar Initial Coin Offering. Het idee om coins van een cryptovaluta of een token van een blockchain project te gaan voorverkopen, is inmiddels een enorm succesvol instrument geworden om fondsen te werven voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties. Coinwijzer geeft een overzicht van Initial Coin Offering – ICO – en presenteert de meest populaire oude, huidige en toekomstige ICO’s.

Wat is een Initial Coin Offering?

ICO is de afkorting van Initial Coin Offering. Dit houdt in dat iemand een x-aantal eenheden van een nieuwe cryptovaluta of crypto-token aanbiedt aan investeerders, in ruil voor cryptovaluta zoals Bitcoin of Ethereum. Sinds 2013 worden ICO’s regelmatig ingezet om de ontwikkeling van nieuwe cryptovaluta te financieren. De vooraf-gecreëerde token kan eenvoudig worden verkocht en verhandeld binnen alle ‘cryptocurrency beurzen’ mits hier vraag naar is.

Dankzij het succes van Ethereum worden ICO steeds meer ingezet om de ontwikkeling van een cryptoproject te financieren, door het vrijgeven van token, die op hun beurt weer zijn geïntegreerd in het project zelf. Dankzij deze zet is ICO een tool geworden die niet alleen de valuta op zichzelf, maar het gehele financiële systeem zou kunnen revolutioneren. ICO’s zouden nog wel eens de aandelen van morgen kunnen worden!

Een korte geschiedenis van Initial Coin Offering

Wellicht was de eerste cryptocurrency, gedistribueerd door ICO, de Ripple. Begin 2013 ontwikkelde Ripple Labs een betalingssysteem, genaamd Ripple, en creëerde daarmee ongeveer 100 biljoen XRP tokens. Het bedrijf verkocht deze tokens om de ontwikkeling van het Ripple platform te financieren.

Later in 2013 beloofde Mastercoin een laag bovenop de Bitcoin te creëren, om op deze manier smart contracts (slimme computer-gecodeerde contracten die als alternatief dienen voor gewone contracten voor het organiseren en documenteren van overeenkomsten) en het vastleggen van Bitcoin transacties in tokens. De ontwikkelaar verkocht een Mastercoin token voor Bitcoin en kreeg hiervoor ongeveer $1 miljoen.

Verschillende oudere cryptovaluta zijn gefinancierd door middel van ICO. Lisk bijvoorbeeld, verkocht  zijn coins voor ongeveer $5 miljoen in begin 2016. De meest vooraanstaande valuta blijft echter Ethereum. In 2014 verkocht het Ethereum Foundation ETH voor 0,0005 Bitcoin per stuk. Hiermee verdienden zij bijna $20 miljoen, wat inmiddels bekend staat als één van de grootste crowdfundings ooit en daarmee de kapitaalbasis vormde voor de ontwikkeling van Ethereum.

Met het aantonen van de kracht en mogelijkheden van smart contracts, opende Ethereum de deuren voor een nieuwe generatie van Initial Coin Offering.

Ethereum – Initial Coin Offering – ICO crowdfunding machine

 Een van de meest simpele toepassingen van Ethereum’s smart contract systeem, is het creëren van een simpele token, die afgehandeld kan worden op een Ethereum blockchain, in plaats van Ether. Dit soort contract is gestandaardiseerd met ERC#20. Dit maakte Ethereum de gastheer van een dergelijk brede strekking van ICO, dat men wel kan stellen dat Ethereum zijn Killer App heeft vastgesteld als een platform voor crowdfunding en fondsenwerving.

Het beste voorbeeld van het potentieel van Ethereum’s smart contract is de DAO. Het beleggingsbedrijf werd gevoed door Ether, met een waarde van $100 miljoen. In ruil voor Ether, kregen investeerders DAO tokens, die hun eigen marktwaarde hadden en de eigenaar ervan de mogelijkheid boden te participeren in het bestuur van de DAO. Echter, nadat de organisatie was gehackt, faalde de DAO alsnog.

Het concept om projecten te financieren met tokens van Ethereum werd ook het ontwerp voor een nieuwe, succesvolle generatie crowdfunding projecten. Wanneer u het zelf al eens heeft geprobeerd, weet u hoe makkelijk het is om te investeren in tokens gebouwd op Ethereum. Je maakt ETH over, kopieert het contract in uw portemonnee en voilà: de tokens verschijnen in uw account en u mag deze weer overzetten zoals u wilt.

Voorbeelden voor succes-gegarandeerd Initial Coin Offering zijn:

 Augur, Melonport, Golem, ICONOMI, Singular DTV, First Blood en Digix DAO.

Er zijn maandelijks duizenden ICO’s die nieuwe en creatieve manieren bedenken om de applicatie met de tokens te verbinden en smart contracts te gebruiken om steeds meer functies aan de tokens toe te voegen.

Het potentieel rondom de trend is enorm. ICO maakt het mogelijk voor zowel individuen als bedrijven om vrij verhandelbare tokens vrij te geven en fondsen te werven. Het zou gebruikt kunnen worden om het financiële aandelensysteem compleet te reconstrueren. Niet alleen geld, maar ook de creatie en verhandeling van aandelen wordt door ICO gedecentraliseerd.

Wanneer u de marktkapitalisatie van Ethereum wilt beoordelen, moet u niet alleen kijken naar de waarde van Ether zelf, maar ook naar de waarde van de token, die nog eens $300 miljoen aan Ethereum’s $4 biljoen toevoegt.

Het juridische aspect van een ICO

De legaliteit van ICO is voor het grootste deel onbepaald. Idealiter, wordt de token niet als financieel, maar als digitaal goed verkocht. Dit is ook de reden waarom ICO vaak ‘crowd sale’ oftewel publieksverkoop word genoemd. In dit geval is financiering middels ICO niet gereguleerd, meestal erg eenvoudig en zonder al te veel papierwerk (mits er een advocaat betrokken is die bekend is met de situatie).

Echter, enkele rechtsgebieden schijnen zich bewust te zijn van ICO en neigen ernaar deze op gelijke wijze te reguleren als bij de verkoop van aandelen en effecten. de spectaculaire ondergang van de DAO trok veel van deze regulators’ aandacht. Het resultaat hiervan is dat hoewel veel ICO tegenwoordig nog binnen een groot grijs gebied plaatsvindt, het in de toekomst waarschijnlijk gereguleerd zal worden. Dit zou enkele financiële en legale risico’s voor investeerders met zich mee kunnen brengen. Ook de kosten en moeite om te voldoen aan de regulaties zouden de voordelen van ICO kunnen verminderen, vergeleken bij het oorspronkelijk doel van de financieringen.

Winst en verlies

 Menig ICO zijn een goede keuzes voor investeerders geweest. ETH bijvoorbeeld, werd voor 0.0005 Bitcoin verkocht en is tegenwoordig 0.05 BTC waard. Winst: 10,000%. Augur tokens (REP) werden verkocht voor ongeveer 0.005 per stuk en worden nu verhandeld voor 0.01. Een winst marche van waardes tussen 100 en 500 procent in Bitcoin zijn veelvoorkomend voor succesvolle ICO.

Aan de andere kant, eindigen veel ICO met verlies. Cryptovaluta zoals Lisk, IOTA tokens of Omni behielden hun Bitcoin waarde niet. ICO’s worden ook vaak gebruikt door scammers en semi-scammers: bouw een mooie website, schrijf een aantal onzin blokken, beloof het beste project ooit en met een beetje geluk krijg je zomaar 50 tot 100 Bitcoin. Naast grote en succesvolle ICO, zoals Lisk, Melonpost, Augur of Iconomi, zijn er ook veel kleine, niet correcte ICO die fondsen hebben geworven maar geen kwalitatief product leverden.

De ICO markt is tegenwoordig nog volledig ongereguleerd. Iedereen zou zich ervan bewust moeten zijn, dat dit niet alleen in grote winsten, maar ook in grote verliezen kan resulteren voor investeerders.

We houden u op de hoogte van toekomstige interessante ICO’s. Volg ons via Facebook en blijf op de hoogte van al het Cryptonieuws.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *