fbpx
crypto currency bitcoin geld toekomst

Crypto currency en de toekomst van Bitcoin en geld, deel 1

Crypto currency is hard op weg om als volwaardige valuta gezien te worden. Waar eerder alleen de bitcoin gezien werd als valuta zien we de laatste maanden een sterke opmars van heel veel verschillende andere crypte currency. Vroeger maakte de bitcoin 80 % van de waarde van alle crypto currencys uit. Afgelopen week is de balans omgeslagen en zijn de gezamenlijke alternatieven op de Bitcoin gezamenlijk meer waard dan allen Bitcoins bij elkaar

Waarom de crypto currency zo’n ontzettend sterke opmars maakt:

Veel redenen zijn indirect met elkaar verbonden maar geven ieder hun eigen perspectief weer.

  1. meer toepassingen voor crypto currencys
  2. meer vraag doordat bijvoorbeeld in China de limieten vorige maand zijn komen te vervallen
  3. meer vertrouwen in de munt
  4. minder vertrouwen in de overheden
  5. schaarste

1) meer toepassingen voor crypto currencys

De blockchain technologie die aan de basis staat van de Bitcoin staat ook aan de basis van alle andere munten. Maar wel met verschillende accenten. De Bitcoin is in zijn algemeenheid geschikt voor het maken van slimme contracten, maar Ethereum is uitermate geschikt voor de toepassing in de financiële wereld. Meer dan 15 van de 52 grootste banken werken met Ethereum als basis voor hun fintech oplossingen. De verwachting is dat de achterblijvers hierop ook aanhaken en de vraag naar Ethereum hierdoor verder zal stijgen. Daarnaast groeit het aantal toepassingen exponentieel, waardoor eveneens de vraag stijgt. En naarmate het vertrouwen in de onfeilbaarheid van de structuur groter wordt, wordt ook de behoefte om voldoende bouwstoffen te hebben groter. De eigenschappen van 1 bitcoin zijn overigens op te delen in 10 miljoen delen die ieder hun eigen kenmerken kunnen hebben. 1 bitcoin heeft dus ontzettend veel potentieel. Naast de financiële branche zijn ook verschillende consortia waar onder ander Microsoft bij is aangesloten die software ontwikkelen die de basis heeft van Ethereum.

2) Meer vraag naar bitcoin

Een stijgende koers heeft een aanzuigende werking. Maar daarnaast is een grotere vraag ook een sterke aanjager van de koers. China heeft getracht de beschikbaarheid van de bitcoin te beperken. De geldende restricties zijn vorige maand losgelaten en hebben de opmars een boost gegeven. Ook andere gebieden (zoals de crisis op Cyprus een aantal jaren geleden) vergroten de vraag naar de munt.

3) Meer vertrouwen in de munt

In 2009 bij de lancering was het concept niet meer dan een mogelijkheid. Destijds was de kritiek op de bitcoin erg logisch omdat de munt zich nog moest bewijzen. Maar geleidelijk aan werd de waarde constanter met een naar boven gerichte koersrichting. En naarmate de waarde van het geheel steeg werd de stabiliteit groter en konden individuele spelers de koers niet meer manipuleren. In 2010 was de koers nog geen euro. in 2013 (net 3 jaar later) ging de koers hard door de 100 euro. En weer 3 jaar later ging de koers door de 1000 euro.  Het vertrouwen zit in de waarden en de opwaartse richting.

4) Minder vertrouwen in de overheid

Inflatie ontstaat wanneer er geld wordt bijgedrukt zonder dat hier waarde tegenover staat. Bij Bitcoins en sommige andere cryptocurrencys zit hier een limiet aan. Heel veel landen creëren zelf inflatie en stelen feitelijk waarde van hun eigen burgers. Hoewel inflatie in veel economische modellen positief werkt en het ook de waarde van schulden doet slinken, is een munt die feitelijk heel sterk in waarde stijgt een goed alternatief. Mensen hebben blijkbaar meer vertrouwen in een decentraal systeem met nagenoeg geen sturing dan in een door de politiek en macht gestuurd systeem

5) Schaarste

De hoeveelheid bitcoins is gelimiteerd op 21 miljoen stuks. De verwachting is altijd geweest dat dit rond 2140 gehaald wordt. De aanvoer van deze munten wordt steeds moeilijker en gaat daardoor steeds trager waardoor de waarde eerder stijgt dan daalt. Zeker wanneer de toepassing van betalen veel gebruikelijker is geworden.

Barack Obama zei het in een interview heel treffend:

“Als de crypto currency doorzet loopt straks iedereen met een Zwitserse bankrekening”.

Dus een rekening waar niemand bij kan komen en waarop je wereldwijd kunt storten en opnemen.

 

Crypto geld en de toekomst

Wij verwachten dat crypto currency een steeds grotere rol gaat innemen. De marktcapetalisatie is nu 100 miljard. Dat is in vergelijking tot het bedrijf apple (met een waarde van circa 500 miljard nog steeds niet zo groot als je bedenkt dat we het hebben over het volume van geld.

Wij verwachten dat de opmars doorzet. De opmars van de bitcoin wordt door zijn eigen waarde en andere factoren tegengewerkt, maar de verwachting is wel dat de munt over 3 jaar tussen de 10 en 100.000,= waard zal zijn. Dit ligt in lijn met de 6 vorige jaren. De rol van Ethereum zal waarschijnlijk heel snel groeien. Alternatieven kunnen deze opmars stuiten, maar aangezien de toepassing in de basis van de transacties verwerkt wordt is het overstappen naar bijvoorbeeld Dash niet zo heel eenvoudig.

Wij zien de toekomst van de verschillende digitale munten erg positief. En in 1996 werd er wel gesproken over de toekomst van het internet, maar begreep niemand dit. Het lijkt dat de digitale currency overeenkomt met het internet in 1996….

Het Coinwijzer.NL – team

Dennis Kemper

Sjoerd-Jan Reinders

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *