fbpx

Uniswap UNI

Wat is Uniswap UNI?

Uniswapwijzer

Protocol, Interface, Labs

Om te beginnen moeten we het onderscheid tussen de verschillende delen van “Uniswap” duidelijk maken, waarvan sommige nieuwe gebruikers in verwarring kunnen brengen.

Uniswap Labs: het bedrijf dat het Uniswap-protocol heeft ontwikkeld, samen met de webinterface.
Het Uniswap-protocol: een reeks aanhoudende, niet-opwaardeerbare slimme contracten die samen een geautomatiseerde market maker creëren, een protocol dat peer-to-peer marketmaking en swapping van ERC-20-tokens op de Ethereum-blockchain mogelijk maakt.

De Uniswap-interface: een webinterface die een gemakkelijke interactie met het Uniswap-protocol mogelijk maakt. De interface is slechts een van de vele manieren waarop u met het Uniswap-protocol kunt communiceren.

Uniswap-governance: een governancesysteem voor het besturen van het Uniswap-protocol, mogelijk gemaakt door het UNI-token.
Het volgende is een kort overzicht van het Uniswap-protocol:

Invoering

Het Uniswap-protocol is een peer-to-peer1-systeem dat is ontworpen voor het uitwisselen van cryptocurrencies (ERC-20-tokens) op de Ethereum-blockchain. Het protocol is geïmplementeerd als een reeks aanhoudende, niet-opwaardeerbare slimme contracten; ontworpen om prioriteit te geven aan censuurresistentie, veiligheid, zelfbewaring en om te functioneren zonder vertrouwde tussenpersonen die de toegang selectief kunnen beperken.

Er zijn momenteel drie versies van het Uniswap-protocol. V1 en V2 zijn open source en gelicentieerd onder GPL. V3 is open source met kleine aanpassingen, die hier te bekijken zijn. Elke versie van Uniswap, eenmaal geïmplementeerd, zal voor altijd blijven werken, met 100% uptime, op voorwaarde dat de Ethereum-blockchain blijft bestaan.

Hoe verhoudt het Uniswap-protocol zich tot een typische markt?#
Om te begrijpen hoe het Uniswap-protocol verschilt van een traditionele uitwisseling, is het nuttig om eerst naar twee onderwerpen te kijken: hoe het ontwerp van de Automated Market Maker afwijkt van traditionele centrale op limietorderboek gebaseerde uitwisselingen, en hoe systemen zonder toestemming afwijken van conventionele systemen met toestemming.

 

Orderboek VS AMM

De meeste openbaar toegankelijke markten gebruiken een centrale limietorderboekstijl voor uitwisseling, waarbij kopers en verkopers orders creëren die zijn geordend op prijsniveau en die geleidelijk worden gevuld naarmate de vraag verschuift. Iedereen die aandelen via beursvennootschappen heeft verhandeld, zal bekend zijn met een orderboeksysteem.

Het Uniswap-protocol hanteert een andere benadering, met behulp van een Automated Market Maker (AMM), soms aangeduid als een Constant Function Market Maker, in plaats van een orderboek.

Op een zeer hoog niveau vervangt een AMM de koop- en verkooporders in een orderboekmarkt door een liquiditeitspool van twee activa, beide gewaardeerd ten opzichte van elkaar. Naarmate het ene activum wordt verhandeld voor het andere, verschuiven de relatieve prijzen van de twee activa en wordt voor beide een nieuwe marktkoers bepaald. In deze dynamiek handelt een koper of verkoper rechtstreeks met de pool, in plaats van met specifieke bestellingen die door andere partijen zijn achtergelaten. De voor- en nadelen van Automated Market Makers ten opzichte van hun traditionele tegenhangers in het orderboek worden door een groeiend aantal partijen actief onderzocht. We hebben enkele opmerkelijke voorbeelden verzameld op onze onderzoekspagina.

Toegestane systemen

De tweede afwijking van traditionele markten is het toestemmingloze ontwerp van het Uniswap-protocol. Ontwerp zonder toestemming betekent dat de diensten van het protocol volledig open zijn voor openbaar gebruik, zonder de mogelijkheid om selectief te beperken wie ze wel of niet kan gebruiken. Iedereen kan naar believen ruilen, liquiditeit verschaffen of nieuwe markten creëren. Dit wijkt af van traditionele financiële diensten, die de toegang doorgaans beperken op basis van geografie, vermogensstatus en leeftijd.

Klik hier voor alle informatie over Uniswap UNI: https://uniswap.org/

Hoe koop ik Uniswap UNI?

Klik op de groene button hieronder om Uniswap UNI te kopen of te verkopen: