fbpx

Cardano ADA

Wat is Cardano-ADA?

Cardanowijzer

Cardano-ADA is een gedecentraliseerd openbaar blockchain- en cryptocurrency-project en is volledig open source. Cardano ontwikkelt een slim contractplatform dat meer geavanceerdere functies wil leveren dan elk eerder ontwikkeld protocol. Het is het eerste blockchain-platform dat evolueert uit een wetenschappelijke filosofie en een op onderzoek gebaseerde benadering. Het ontwikkelingsteam bestaat uit een groot wereldwijd collectief van deskundige ingenieurs en onderzoekers.

Cardano-ADA is een blockchain-platform met geavanceerdere functies dan welk protocol dan ook dat is ontwikkeld, en de eerste die is geëvolueerd uit een wetenschappelijke filosofie. Cardano’s team van deskundige ingenieurs en onderzoekers afkomstig van over de hele wereld begon met het deconstructie van het concept van een cryptocurrency. Vervolgens, met ons baanbrekende algoritme Proof of Stake, Ouroboros, hanteerde het IOHK-team een ​​eerste benadering van principes, gedreven door collegiaal getoetst academisch onderzoek om Cardano-ADA vanaf de grond af op te bouwen.

Deze unieke samenwerking heeft gestaag de meest nauwkeurig ontworpen cryptocurrency gebouwd, een product dat disciplines als gedistribueerde systemen, mechanismeontwerp en cryptografie bij elkaar brengt. Het resultaat is de eerste cryptocurrency die is gebaseerd op de Haskell-code, een product met industriële sterkte dat de nodige veerkracht biedt voor bedrijfskritieke systemen, in dit geval investeringen veiligstellen.

Cardano’s meerlaagse protocol voert geavanceerde functies uit en heeft in de basis een afwerkingslaag die op elegante wijze is gekoppeld aan een controlelaag. De afrekeningslaag heeft een rekeneenheid, terwijl de controlelaag slimme contracten zal uitvoeren. De controlelaag wordt geprogrammeerd om identiteit te herkennen, naleving te ondersteunen en bijvoorbeeld blacklisting mogelijk te maken.

Over het geheel genomen is het ontwerp van het protocol erop gericht de privacyrechten van gebruikers te beschermen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de behoeften van regelgevers. Daarbij is Cardano het eerste protocol dat deze vereisten op een genuanceerde en effectieve manier in evenwicht brengt, en een nieuwe aanpak voor cryptocurrencies pioneert. Hoewel het platform stevig is samengesteld, erkennen we bovendien dat het moet evolueren en zich aanpassen aan veranderende behoeften. Daarom hebben we een systeem ontworpen dat kan worden geüpgraded met behulp van zachte vorken en een treasury-systeem installeren dat de duurzaamheid van het protocol garandeert.

Cardano is volledig open source en patentvrij en werd gebouwd in een geest van samenwerking. En ontworpen voor efficiëntie en schaalbaarheid, ontwikkelt het Cardano ecosysteem zich tot de meest complete en meest bruikbare cryptocurrency die ooit is gebouwd.

Proof of Stake Mining

Cardano-ADA maakt gebruik van een nieuw algoritme voor Proof of Stake, Ouroboros genaamd, dat bepaalt hoe individuele knooppunten consensus bereiken over het netwerk. Het algoritme is een cruciaal onderdeel van de infrastructuur die de Cardano ADA cryptocurrency ondersteunt en is een belangrijke innovatie in blockchain-technologie. Ouroboros elimineert de behoefte aan een energie-hongerige Proof of Work protocol, dat in de weg staat voor het opschalen van blockchain voor een veel breder gebruik. Ontwierp een team onder leiding van IOHK Chief Scientist, professor Aggelos Kiayias, Ouroboros is het eerste Proof of Stake protocol waarvan wiskundig is aangetoond dat het aantoonbaar veilig is, en de eerste die peer review heeft ondergaan door zijn acceptatie in Crypto 2017, de leidende cryptoconferentie. Het beveiligingsniveau dat wordt gedemonstreerd door Ouroboros is vergelijkbaar met dat van de blockchain van Bitcoin, die nooit is aangepast.

Wat is Proof of Stake?

Bij Proof of Work investeren miners in rekenkracht om te concurreren om gekozen te worden als de leider die het volgende blok kan maken en worden daarvoor beloond. Daarentegen wordt bij een Proof of Stake de stakeholder die het volgende blok zal vormen, willekeurig gekozen, in verhouding tot de grootte van de inzet die ze hebben, volgens de blockchain ledger.

“Proof” betekent bewijsmateriaal dat transactiesblokken legitiem zijn. “Stake” betekent de relatieve waarde gehouden door de adressen op de node. “Relatieve waarde” is de waarde die door portefeuilles op een bepaalde node wordt gehouden, gedeeld door de totale waarde in het systeem.

Er zijn een aantal pogingen van andere cryptocurrencies geweest om een ​​Proof of Stake algoritme te ontwikkelen, deze bleken niet aantoonbaar veilig te zijn.

Om een ​​blockchain veilig te houden, moet de manier om een ​​stakeholder te selecteren om een ​​block te maken echt willekeurig zijn. Een innovatie van Ouroboros om de procedure voor het verkiezingsproces van de stakeholder te produceren, is om dit te doen door middel van een veilige, meerpartijenimplementatie van een coin-flipping-protocol.

Deze video geproduceerd door IOHK legt uit hoe het algoritme van Ouroboros werkt:

Klik hier voor alle informatie over Cardano ADA: https://www.cardano.org/en/home/

Hoe koop ik Cardano ADA?

Klik op de groene button hieronder om Cardano ADA te kopen of te verkopen: